Makelaarsopleiding - opleiding makelaar-taxateur onroerende zaken

Makelaarsopleiding

opleiding makelaar-taxateur onroerende zaken

Kantoren en bedrijfsruimte

Kantoorruimte en bedrijfsruimte zijn commerciele vastgoed. Veel commercieel vastgoed heeft een eigenaar die de ruimte verhuurt aan de gebruiker. De huurprijs is per m2 vvo per jaar. In kleinere gemeenten bedraagt de huur 100-150 euro per m2 vvo jaar voor kantoorruimte. In de grotere gemeenten en op zogenaamde zichtlocaties worden hogere huren betaald van 200-250 euro per m2. Op de Amsterdamse Zuid-As worden tophuren betaald van 400 euro per m2.

De Nederlandse kantoren- en bedrijfsruimtemarkt

De kantorenmarkt kent een varkenscyclus. Dit is niet specifiek voor Nederland, andere landen kennen dit ook. De varkenscyclus betekent dat het aanbod door de lange productietijd altijd flink achterloopt op de vraag. Dat heeft tot gevolg dat er in tijden van economische voorspoed meestal een tekort is aan kantoorruimte, maar bij de eerste krimp van economische groei al snel een overschot van kantoorruimte aan de orde is. De cylcus lijkt ongeveer 7 jaar te duren, en is al sinds de jaren '80 waar te nemen. Er was een grote leegstand in de Nederlandse kantorenmarkt in 1991 tot 1994. In 1996 tot 1999 was er weer een enorme vraag. Vandaag de dag is er weer een grote leegstand. Nederland heeft zo'n 40 miljoen m2 kantoorruimte (groter dan 500 m2 vvo). Daarvan staat zo'n 5 a 6 miljoen m2 leeg, waarvan het meerendeel langdurig.

Commercieel vastgoed
Onder bedrijfsonroerend goed kunnen de volgende categorieen worden verstaan;
 • kantoorruimte,
 • bedrijfsruimte,
 • winkelruimte.
  Transformatie van kantoren naar woningen

  Een leegstaand kantoorgebouw is zonde van het ruimtegebruik, zonde van de rentelasten en het gebrek aan inkomsten voor de eigenaar. Daarom wordt steeds vaker gekeken of een kantoor kan worden omgebouwd naar woningen. Zo sla je twee vliegen in een klap.

  Van het lastig te verhuren kantoor ben je af, en er kunnen de zo gewenste woningen worden gemaakt. Maar meestal is dit lastig om hierover te beslissen. Hoe lang probeer je als eigenaar nog om je gebouw te verhuren, wanneer slik je de zure appel en constateer je dat het kantoor onverhuurbaar is? En dat is lastig te bepalen.

  Vastgoedcategorieen
  Kom meer te weten over de verschillende vastgoedbranches:
 • Woningen; meer over de woningmakelaardij,
 • Winkels; meer over commercieel vastgoed makelaars, gespecialiseerd in winkels, • Home - De vastgoedbranche - Sitemap